Breadcrumbs


Kalendarz wydarzeń


April 2024
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Programy „Mleko w szkole” oraz „Owoce i warzywa w szkole” połączone

 

Od roku szkolnego 2017/2018 programy unijne: "Mleko w szkole" oraz "Owoce i warzywa w szkole" zostały połączone i zastąpione jednym wspólnym programem pod nazwą  „Program dla szkół”. Wynika to ze zmiany przepisów unijnych.

Głównym celem programu jest zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców, warzyw oraz mleka i przetworów mlecznych w ich codziennej diecie, a także propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym.

W roku szkolnym 2017/2018 zmienia się grupa uczniów, którzy otrzymują darmowe mleko, warzywa i owoce. Pomoc przysługuje dzieciom z klas I-V. Dotychczas owoce i warzywa przysłygiwały uczniom klas I-III, a mleko otrzymywali wszyscy uczniowie z klas I-VI oraz dzieci z oddziału przedszkolnego.

W ramach nowego programu dzieci będą:

- otrzymywały bezpłatnie owoce i warzywa oraz produkty mleczne,

- brały udział w działaniach edukacyjnych mających poprawić wiedzę uczniów na temat zdrowych nawyków żywieniowych oraz pochodzenia żywności i rolnictwa.

Dystrybucja produktów mlecznych, warzyw i owoców w szkołach odbywa się bezpłatnie, a odpowiada za nią Agencja Rynku Rolnego.

W ramach komponentu owocowo-warzywnego każde dziecko może w roku szkolnym 2017/2018 liczyć w pierwszym semestrze na 42 porcje, z tego:

* 12 porcji jabłek

* 5 porcji gruszek

* 2 porcje śliwek

* 1 porcję soku owocowego

* 7 porcji marchwi

* 5 porcji rzodkiewki

* 2 porcje papryki

* 4 porcje pomidorów

* 3 porcje kalarepy

* 1 porcję soku warzywnego lub owocowo-warzywnego

W drugim semestrze uczeń otrzyma 42 porcje, z tego:

* 12 porcji jabłek

* 5 porcji gruszek

* 2 porcje truskawek

* 1 porcję soku owocowego

* 9 porcji marchwi

* 6 porcji rzodkiewki

* 4 porcje pomidorów

* 2 porcje kalarepy

* 1 porcję soku warzywnego lub owocowo-warzywnego

Jeśli chodzi o komponent mleczny, to w roku szkolnym 2017/2018 każdy uczeń uczestniczący w programie otrzyma w pierwszym semestrze 40 porcji, w tym:

* 34 porcje mleka

* 2 porcje jogurtu naturalnego

* 2 porcje kefiru naturalnego

* 2 porcje serka twarożkowego

W drugim semestrze może zaś liczyć na 44 porcji, w tym:

* 34 porcje mleka

* 4 porcje jogurtu naturalnego

* 4 porcje kefiru naturalnego

* 2 porcje serka twarożkowego

 


Hilliger Media Shop
Template "newschoolfree" designed by Hilliger Media (Copyright © 2011)